Ego stanje Deteta

Šta predstavlja Ego stanje Deteta?

 

Svako dete rođeno je sa naslednim osobinama, u specifičnoj socijalnoj, ekonomskoj, i emocionalnoj sredini, vaspitano na određeni način. Svako dete doživi značajne događaje kao što su smrt u porodici, bolest, bol, nesreće, rastanci ili ekonomsku krizu u nekom obliku. Ovi uticaji doprinose jedinstvenosti detinjstva svake osobe. Ne postoje dva deteta, čak ni dva deteta iz iste porodice, koja su imala isti doživljaj detinjstva, odnosno isto detinjstvo.

Svako od nas nosi trajne zapise načina na koji je doživeo svet oko sebe, zapise svojih osećanja i načina na koji se prilagodio. Ego stanje Roditelja uključje ličnosti emocionalno značajnijih autoriteta dok ego stanje Deteta je unutrašnji svet osećanja, iskustava i prilagođavanja.

Kada čujete da neko od TA terapeuta kaže da je neko u ego stanju Deteta to znači da se određena osoba ponaša, misli ili se oseća na način na koji je to radila kada je bio mala. Bern je za to koristio izraz arhaičan.

U Transakcionoj analizi odnosno literaturi često ćete videti da se ego stanje Deteta pominje u jednini. Međutim kao i kod Roditelja, skoro svako ispoljava nekoliko ražličitih ego stanja Deteta, jer većina ljudi se vraća u različita doba svog detinjstva.

Koliko često reagujemo iz Ego stanja Deteta?

Setite se neke situacije gde ste se osećali kao da ste u Ego stanju Deteta.

Probajte da se setite osećanja koja ste doživeli. Možda će Vam nekada pomoći ako sami sa sobom ponovite odnosno odglumite tu situaciju.

Zabeležite šta ste zatim mislili. Ćesto možete otkriti koje su misli Deteta tako što ćete sebe upitati: Šta sam govorio sebi, drugim ljudima ili svetu uopšte?

Možete i zapisati kako ste se ponašali dok ste bili u Detetu.

Dobar način da to otkirjete jeste da glumite da ste u Detetu dok ste pred ogledalom.

Proverite da li ta osećanja, misli, ponašanja verno predstavljaju ono to ste osećali mislili i kako ste se ponašali kada ste bili Dete. Možda ćete čak moći i da otkrijete koje situacije u prošlosti se predstavljali. Koliko ste godina imali u svakoj od tih situacija?

Osoba kada reaguje kao dete bilo da je to radoznalo, sebično, pakosno, osećajno, plačljivo, šaljivo ili manipulativno može biti da reaguje iz ego stanja Deteta. Ovo ego stanje razvija se u tri različita dela Prirodno Dete, Malog Profesora i Adaptirano dete.